MC MEDIA NETWORK

Tuesday, October 26, 2021

The Secret Garden – «Ο Μυστικός Κήπος»

Το πιο πρόσφατο έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Maurizio Giovannoni, «Ο Μυστικός Κήπος», ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στην περιοχή Appio-Latino, μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά σε ένα πανέμορφο και εύχρηστο διαμέρισμα, που έχει την φύση στο επίκεντρο του.

Παρόλο που το έργο δεν συμπεριελάμβανε μαζικές κατεδαφίσεις διαχωριστικών τοίχων, μετά την ανακαίνιση άλλαξε πλήρως η κατανομή των χώρων, αλλά και το διακοσμητικό στυλ του διαμερίσματος.

Για αρχή, μέσω της συνάντησης με τους πελάτες αποκαλύφθηκαν αρκετά σημεία στα οποία θα επικεντρωνόταν το έργο: τη δημιουργία ενός ιδιωτικού χώρου που θα λειτουργούσε ως σπίτι και ως γραφείο και την δυνατότητα να έχουν και τα δύο παιδιά της οικογένειας δικό τους δωμάτιο. Επίσης τη μετατροπή του σαλονιού – το οποίο ήταν λίγο σκοτεινό λόγω του προσανατολισμού του δωματίου προς το βορρά – σε όσο πιο open plan χώρος γινόταν και τέλος τη δημιουργία ενός τρόπου πρόσβασης από το σαλόνι προς την πολύ μικρή βεράντα, πρόσβαση που μέχρι πρότινος γινόταν μόνο μέσω του κυρίως υπνοδωματίου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ανακατασκευή του διαμερίσματος δεν δημιούργησε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες στο σχεδιαστικό κομμάτι όσον αφορά την κατανομή των χώρων, καθώς η βάση πάνω στην οποία θα δούλευε η ομάδα του αρχιτέκτονα Maurizio Giovannoni ήταν ήδη προκαθορισμένη, ιδιαίτερα λόγω της τοποθέτησης και της θέσης των παραθύρων. Εντούτοις, η πρόκληση  από πλευράς διακόσμησης ήταν μεγαλύτερη, καθώς απαιτήθηκε μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, αφού πάρθηκε η θαρραλέα απόφαση να χρησιμοποιηθεί το χρώμα ως βασικό μοτίβο ολόκληρης της ανακαίνισης. Πιο συγκεκριμένα, το χρώμα συνοδεύει  τον κάθε χώρο που επανασχεδιάστηκε: το χρώμα της πούδρας συνδυάζεται με το οξείδιο, το κόκκινο με το πράσινο λες και είναι σε ένα συνεχή διάλογο και τέλος το μπλε με το μαύρο.

Στο έργο δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα σχηματικό στυλ, ξεφεύγοντας έτσι από τους κανόνες και παίζοντας με τις αντιθέσεις, αναμειγνύοντας τη ρομαντική διάθεση με τα διακοσμητικά στοιχεία του σκανδιναβικού στυλ. Η έμφαση δόθηκε στο συναίσθημα και στην σκηνογραφία, καθώς στην είσοδο η οποία οδηγεί στον κήπο «Royal», χρησιμοποιήθηκε ως ταπετσαρία, ένα σχέδιο από την  τελευταία συλλογή ταπετσαριών από το γαλλικό δίδυμο Conceptuwall. ‘Eνα φινιστρίνι ως παράθυρο στο γραφείο του σπιτιού, έχει θέα σε αυτόν τον μυστικό κήπο, έτσι ώστε το φως να μπορεί να φιλτραριστεί και το μυαλό να μπορεί να ταξιδέψει. Λεπτομέρειες σαν κι αυτή, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης βιοφιλικής προσέγγισης που εφαρμόστηκε στο εν λόγω έργο, σύμφωνα με την οποία, ο άνθρωπος και η φύση βρίσκονται σε αρμονία μέσω δομημένων περιβαλλόντων. Άλλη λεπτομέρεια που στηρίζεται σε αυτή την προσέγγιση, αποτελεί η χρήση της λάμπας vibiapalm, στο χώρο του σαλονιού, δίπλα από την τηλεόραση. Είναι ένα φωτιστικό το οποίο προσθέτει χαρακτήρα και στυλ στο χώρο.

Στην κουζίνα ακολουθήθηκε η τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια: εκτεθειμένη μεν, διαχωρισμένη δε από το σαλόνι, μέσω πάνελ γυαλιού. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο απλά, χρησιμοποιήθηκε το ειδικό σύστημα γυάλινων πάνελ Anaunia, μέσω του οποίου τα γύαλινα πάνελ μετακινούνται με ευκολία χωρίς να χρειάζονται οι άβολοι δρομείς στο πάτωμα, ενώ οπτικά διασφαλίζεται η συνοχή των δύο χώρων.

Το επίκεντρο του σαλονιού αποτελεί το τραπέζι από την εταιρεία Extendo, το οποίο συνοδεύεται από καρέκλες από την Δανέζικη εταιρεία Hay. Επίσης το σαλόνι φωτίζεται από τους πανέμορφους πολυέλαιους από γυαλί Murano της εταιρείας Zafferano. Ο πράσινος τοίχος δίπλα από το τραπέζι έμεινε σκόπιμα γυμνός, για να αναδείξει την ομορφιά του χρωματισμένου γυαλιού των φωτιστικών.

Επιπρόσθετα, όλες οι ξυλουργικές κατασκευές ήταν σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να κρύβουν συσκευές και ράφια, ενώ επενδύθηκαν με φυσικό δρυ.

Το διαμέρισμα αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη ότι όσο άβολα κατανεμημένοι και αν είναι οι χώροι του, με την κατάλληλη καθοδήγηση από ένα έμπειρο αρχιτεκτονικό γραφείο, όπως το Maurizio Giovannoni Studio, μπορούν να βρεθούν έξυπνες λύσεις, για να δημιουργηθούν λειτουργικοί χώροι, που γιατί όχι …θα έχουν ένα κομμάτι από την φύση σε αυτούς!

Design and Styling: Architect Maurizio Giovannoni

Works Management: Geom. Emanuele Fabri

Collaborator: Alessandra Mancini

Photoshoot: Stefano Corso

Year: 2021, sqm: 100, Rome

Επιμέλεια κειμένου: Αλέξια Μιχαήλ

Το πιο πρόσφατο έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Maurizio Giovannoni, «Ο Μυστικός Κήπος», ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στην περιοχή Appio-Latino, μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά σε ένα πανέμορφο και εύχρηστο διαμέρισμα, που έχει την φύση στο επίκεντρο του.

Παρόλο που το έργο δεν συμπεριελάμβανε μαζικές κατεδαφίσεις διαχωριστικών τοίχων, μετά την ανακαίνιση άλλαξε πλήρως η κατανομή των χώρων, αλλά και το διακοσμητικό στυλ του διαμερίσματος.

Για αρχή, μέσω της συνάντησης με τους πελάτες αποκαλύφθηκαν αρκετά σημεία στα οποία θα επικεντρωνόταν το έργο: τη δημιουργία ενός ιδιωτικού χώρου που θα λειτουργούσε ως σπίτι και ως γραφείο και την δυνατότητα να έχουν και τα δύο παιδιά της οικογένειας δικό τους δωμάτιο. Επίσης τη μετατροπή του σαλονιού – το οποίο ήταν λίγο σκοτεινό λόγω του προσανατολισμού του δωματίου προς το βορρά – σε όσο πιο open plan χώρος γινόταν και τέλος τη δημιουργία ενός τρόπου πρόσβασης από το σαλόνι προς την πολύ μικρή βεράντα, πρόσβαση που μέχρι πρότινος γινόταν μόνο μέσω του κυρίως υπνοδωματίου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ανακατασκευή του διαμερίσματος δεν δημιούργησε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες στο σχεδιαστικό κομμάτι όσον αφορά την κατανομή των χώρων, καθώς η βάση πάνω στην οποία θα δούλευε η ομάδα του αρχιτέκτονα Maurizio Giovannoni ήταν ήδη προκαθορισμένη, ιδιαίτερα λόγω της τοποθέτησης και της θέσης των παραθύρων. Εντούτοις, η πρόκληση  από πλευράς διακόσμησης ήταν μεγαλύτερη, καθώς απαιτήθηκε μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, αφού πάρθηκε η θαρραλέα απόφαση να χρησιμοποιηθεί το χρώμα ως βασικό μοτίβο ολόκληρης της ανακαίνισης. Πιο συγκεκριμένα, το χρώμα συνοδεύει  τον κάθε χώρο που επανασχεδιάστηκε: το χρώμα της πούδρας συνδυάζεται με το οξείδιο, το κόκκινο με το πράσινο λες και είναι σε ένα συνεχή διάλογο και τέλος το μπλε με το μαύρο.

Στο έργο δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα σχηματικό στυλ, ξεφεύγοντας έτσι από τους κανόνες και παίζοντας με τις αντιθέσεις, αναμειγνύοντας τη ρομαντική διάθεση με τα διακοσμητικά στοιχεία του σκανδιναβικού στυλ. Η έμφαση δόθηκε στο συναίσθημα και στην σκηνογραφία, καθώς στην είσοδο η οποία οδηγεί στον κήπο «Royal», χρησιμοποιήθηκε ως ταπετσαρία, ένα σχέδιο από την  τελευταία συλλογή ταπετσαριών από το γαλλικό δίδυμο Conceptuwall. ‘Eνα φινιστρίνι ως παράθυρο στο γραφείο του σπιτιού, έχει θέα σε αυτόν τον μυστικό κήπο, έτσι ώστε το φως να μπορεί να φιλτραριστεί και το μυαλό να μπορεί να ταξιδέψει. Λεπτομέρειες σαν κι αυτή, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης βιοφιλικής προσέγγισης που εφαρμόστηκε στο εν λόγω έργο, σύμφωνα με την οποία, ο άνθρωπος και η φύση βρίσκονται σε αρμονία μέσω δομημένων περιβαλλόντων. Άλλη λεπτομέρεια που στηρίζεται σε αυτή την προσέγγιση, αποτελεί η χρήση της λάμπας vibiapalm, στο χώρο του σαλονιού, δίπλα από την τηλεόραση. Είναι ένα φωτιστικό το οποίο προσθέτει χαρακτήρα και στυλ στο χώρο.

Στην κουζίνα ακολουθήθηκε η τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια: εκτεθειμένη μεν, διαχωρισμένη δε από το σαλόνι, μέσω πάνελ γυαλιού. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο απλά, χρησιμοποιήθηκε το ειδικό σύστημα γυάλινων πάνελ Anaunia, μέσω του οποίου τα γύαλινα πάνελ μετακινούνται με ευκολία χωρίς να χρειάζονται οι άβολοι δρομείς στο πάτωμα, ενώ οπτικά διασφαλίζεται η συνοχή των δύο χώρων.

Το επίκεντρο του σαλονιού αποτελεί το τραπέζι από την εταιρεία Extendo, το οποίο συνοδεύεται από καρέκλες από την Δανέζικη εταιρεία Hay. Επίσης το σαλόνι φωτίζεται από τους πανέμορφους πολυέλαιους από γυαλί Murano της εταιρείας Zafferano. Ο πράσινος τοίχος δίπλα από το τραπέζι έμεινε σκόπιμα γυμνός, για να αναδείξει την ομορφιά του χρωματισμένου γυαλιού των φωτιστικών.

Επιπρόσθετα, όλες οι ξυλουργικές κατασκευές ήταν σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να κρύβουν συσκευές και ράφια, ενώ επενδύθηκαν με φυσικό δρυ.

Το διαμέρισμα αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη ότι όσο άβολα κατανεμημένοι και αν είναι οι χώροι του, με την κατάλληλη καθοδήγηση από ένα έμπειρο αρχιτεκτονικό γραφείο, όπως το Maurizio Giovannoni Studio, μπορούν να βρεθούν έξυπνες λύσεις, για να δημιουργηθούν λειτουργικοί χώροι, που γιατί όχι …θα έχουν ένα κομμάτι από την φύση σε αυτούς!

Design and Styling: Architect Maurizio Giovannoni

Works Management: Geom. Emanuele Fabri

Collaborator: Alessandra Mancini

Photoshoot: Stefano Corso

Year: 2021, sqm: 100, Rome

Επιμέλεια κειμένου: Αλέξια Μιχαήλ

MC MEDIA NETWORK

Lifestyle

Lifestyle

Advertorials