MC MEDIA NETWORK

Friday, 19 April
Advertisement

Ένας μικρός ιδιωτικός παράδεισος!

Advertisement

Ο χώρος του κήπου, είναι ένας χώρος που στον τόπο μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Έχοντας λοιπόν υπόψη μας αυτό, προσπαθούμε να τον φτιάξουμε όσο πιο ευχάριστα, εξοπλίζοντας τον με κάθε τι που θα μας έκανε να περνούμε εκεί ώρες χαράς, ηρεμίας και ξεκούρασης. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα και η πισίνα.

- Advertisement -

Μια πισίνα που χρησιμεύει για χαλάρωση και διασκέδαση μπορεί να έχει οποιοδήποτε σχήμα, να είναι σχετικά ξέβαθη και αν ο χώρος δεν είναι αρκετός μπορεί να έχει και σχετικά μικρό μέγεθος.

Η πισίνα που ο ρόλος της είναι κυρίως διακοσμητικός, μπορεί να έχει οποιοδήποτε σχήμα, πίδακες και καταρράκτες, διακοσμητικά πετρώματα και οπωσδήποτε μια ωραία θέα από το σπίτι.

Για να τοποθετήσουμε βέβαια μια πισίνα στον κήπο, εξυπακούεται ότι πρέπει να προηγηθεί και η κατάλληλη μελέτη. Χώρος τοποθέτησης, μέγεθος, σχήμα, τεχνικές κατασκευές, επένδυση κλπ. Αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε με τον αρχιτέκτονα αν η κατασκευή είναι καινούρια ή με τούς τεχνικούς μιας εταιρείας κατασκευής πισίνων στην περίπτωση που η πισίνα τοποθετείται σε ήδη υπάρχουσα οικοδομή.

Ο χώρος που θα τοποθετήσουμε την πισίνα πρέπει να είναι προσανατολισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να δέχεται όσο περισσότερο δυνατό το φως του ήλιου και να μην εμποδίζεται από τον όγκο του σπιτιού ή ψηλά δέντρα που υπάρχουν γύρω.

Στο σχεδιασμό του χώρου πρέπει επίσης να μεριμνήσουμε ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στους βοηθητικούς χώρους ( ντούς, wc, κουζίνα) ώστε οι λουόμενοι να μην χρειάζεται να περάσουν μέσα από το σαλόνι ή το καθιστικό.

Στο χώρο γύρω από την πισίνα αν είναι μεγάλος  μπορεί να φυτέψουμε γρασίδι και άλλα χαμηλά καλλωπιστικά φυτά. Αν όμως δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια, τότε είναι καλύτερα να επενδύσουμε την περιοχή με πλάκες ή ξύλο που δίνει ένα πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα και δείχνει το χώρο ενιαίο. Ο φωτισμός της πισίνας πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, γιατί εκτός από την ασφάλεια που είναι βασικό σημείο για τη χρήση της το βράδυ, αποτελεί και ένα πολύ ενδιαφέρον διακοσμητικό στοιχείο του σπιτιού. Μπορούμε να φωτίσουμε την περιοχή με χαμηλούς προβολείς στον γύρω χώρο και ανάμεσα στους θάμνους.

Ο φωτισμός μέσα στο νερό μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα υπέροχο σκηνικό. Η περιοχή γύρω από την πισίνα πρέπει να ντυθεί με ένα υλικό που δεν γλυστρά. Μπορεί να είναι πλαστικό, τερρακότα, τσιμεντένιες πλάκες ή ξύλινα πλαίσια. Σήμερα υπάρχουν εταιρείες που εφαρμόζουν προκατασκευασμένες πισίνες και έτσι το θέμα γίνεται πολύ πιο απλό. Υπάρχει βέβαια και ο παραδοσιακός τρόπος της κτιστής πισίνας στο μέγεθος και το σχήμα της επιλογής μας.

Η πισίνα κατασκευάζεται συνήθως έξω στον κήπο. Μερικές φορές όμως, σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων σπιτιών, μπορεί να κατασκευαστεί και μέσα στο σπίτι, συνδυαζόμενη με υδρομασαζ, σάουνα ή γυμναστήριο. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για τον εξαερισμό, την ασφάλεια και τις άλλες εγκαταστάσεις της πισίνας.

Η συντήρηση της πισίνας αρχίζει από την ώρα που θα γεμίσει με νερό και συνεχίζεται ολόχρονα. Πρέπει να γίνεται συστηματικά για να διατηρείται όλο το σύστημα σε καλή κατάσταση. Συνήθως απαιτούνται 4 με 8 ώρες τη βδομάδα.

Υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής τον καθαρισμό και τη συντήρηση της πισίνας σας. Επίσης υπάρχουν κυρίως δύο ειδών πισίνες: υπερχειλισμένη (overflow) και skimmer. Ο πιο απλός και οικονομικός τύπος είναι η πισίνα τύπου skimmer, που χρησιμοποιείται και στα περισσότερα σπίτια. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι το ύψος του νερού βρίσκεται περίπου 20 εκ κάτω από το χείλος της πισίνας.

Ο πιο πολυτελής τύπος πισίνας είναι η υπερχειλισμένη. Το νερό απλώνεται ήρεμα μέχρι το χείλος της πισίνας και με τον παραμικρό κυματισμό χύνεται παφλάζοντας στο κανάλι, δημιουργώντας μια ευχάριστη οπτική και ακουστική εντύπωση. Φέρνει στο νου μας θάλασσα, σκηνές διακοπών, ρηλάξ.

Όταν τελικά αποφασίσουμε, πρέπει εκτός από την χαρά που θα μας προσφέρει, να αναλογιστούμε και την ευθύνη που θα φέρουμε έχοντας στον κήπο μας μια πισίνα. Τα μικρά παιδιά, δικά μας ή ξένα, θα χρειάζονται πια συνεχή επιτήρηση όταν παίζουν στον κήπο ή κολυμπούν στην πισίνα.

Αν έχουμε μικρά κατοικίδια ζώα θα πρέπει να προσέχουμε να μην την λερώνουν και να μην πέσουν μέσα. Καλό θα ήταν η πισίνα να περιφράσσεται όσο διάστημα μένει αχρησιμοποίητη. Τουλάχιστον ο ιδιοκτήτης της πισίνας πρέπει να γνωρίζει πρώτες βοήθειες και τεχνητή αναπνοή. Επίσης πρέπει να υπάρχει στην άκρη της πισίνας πάντοτε πρόχειρο ένα σωσίβιο με σχοινί. Όταν την πισίνα την χρησιμοποιούν παιδιά πρέπει τουλάχιστον ένας ενήλικας που γνωρίζει κολύμπι να βρίσκεται κοντά.

Η πισίνα είναι λοιπόν ένας τρόπος ζωής. Μια δροσερή όαση για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Ένας μικρός ιδιωτικός παράδεισος!

Advertisement

Top Stories

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK