MC MEDIA NETWORK

Wednesday, 24 April
Advertisement

Η Αννίτα Δημητρίου στο Ladytimes για την Ημέρα της Γυναίκας. «Ζούμε ακόμα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία»

Advertisement

«Αν και αφήσαμε τον μεσαίωνα πίσω μας, δεν καταφέραμε ν’ απαλλαχθούμε δυστυχώς από κατάλοιπα…». Η Αννίτα Δημητρίου μιλά αποκλειστικά στο Ladytimes

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

- Advertisement -

Πρόκειται για μια ημέρα η οποία μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των γυναικών, καθώς και να δεσμευτούμε όλοι μαζί για μια κοινωνία στην οποία η ισότητα των φύλων θα είναι πραγματικότητα.

Αδιαμφισβήτητα, μια γυναίκα που κινείται σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον και έχει φέρει αλλαγές στο πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου, είναι η Αννίτα Δημητρίου.

Γεννημένη το 1985, ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία το 2011 ως κοινοτική σύμβουλος στους Τρούλλους απ’ όπου και κατάγεται. Στις εκλογές το 2016, εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας με τον ΔΗΣΥ και ακολούθως, τον Φεβρουάριο του 2020, εξελέγη αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ. Μόλις στα 36 της χρόνια, τον Ιούνιο του 2021, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο κατέθεσε υποψηφιότητα για την Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Δυναμική, κομψή, αποφασιστική, εργατική, με όραμα και φιλοδοξίες για ένα καλύτερο αύριο για τις γυναίκες της Κύπρου σε όλους τους τομείς, η Αννίτα Δημητρίου, μιλά αποκλειστικά στο Ladytimes με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και στέλνει τα δικά της ηχηρά μηνύματα.

Συνέντευξη στον Κλεάνθη Κλεάνθους 

Το όνομά σας έχει γραφτεί πλέον στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου. Αλήθεια, πώς σας κάνει να αισθάνεστε αυτό;

Πολύ μεγάλη ευθύνη! Αυτό αισθάνομαι, γιατί το ζητούμενο είναι να δουλέψουμε σκληρά και συλλογικά ως κοινωνία, ως θεσμοί, ως φορείς ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα είμαι και η τελευταία σε αυτό το αξίωμα. Στη δική μου περίπτωση έχει σπάσει η γυάλινη οροφή, το πιο σημαντικό τώρα είναι ν’ αποδείξουμε ότι δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση, ένα τυχαίο γεγονός, αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν και σε άλλες γυναίκες και άλλους νέους ανθρώπους να διεκδικήσουν συμμετοχή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να δίνονται ίσες και ίδιες ευκαιρίες για όλη την κοινωνία των πολιτών, στο σύνολο της, προκειμένου να συμμετέχει ισότιμα και να εκπροσωπείται έτσι με τον καλύτερο τρόπο η δημοκρατία. Άρα πέρα από το προσωπικό επίπεδο και θεσμικά έχουμε υποχρέωση να βγούμε μπροστά ειδικότερα γι’ αυτά τα θέματα και να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει την ευκαιρία να διεκδικεί αλλά και να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας.

 

“Εξακολουθούμε να ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και να προσπαθούμε οι γυναίκες να ανασάνουμε εγκλωβισμένες πολλές φορές σε στερεότυπα, ριζωμένα βαθιά σε πατριαρχικές αντιλήψεις, που ακόμη καλά κρατούν”

 

Κινείστε σε ένα αρκετά ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Ήρθατε ποτέ αντιμέτωπη με μειονεκτικές συμπεριφορές και προκαταλήψεις λόγω του φύλου σας, αλλά και του νεαρού της ηλικίας σας;

Αν και αφήσαμε τον μεσαίωνα πίσω μας, δεν καταφέραμε ν’ απαλλαχθούμε δυστυχώς από κατάλοιπα. Εξακολουθούμε να ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και να προσπαθούμε οι γυναίκες να ανασάνουμε εγκλωβισμένες πολλές φορές σε στερεότυπα, ριζωμένα βαθιά σε πατριαρχικές αντιλήψεις, που ακόμη καλά κρατούν. Δεν υπάρχει γυναικά θεωρώ που να μην έχει έρθει αντιμέτωπη με σεξιστικές συμπεριφορές.

Προσωπικά αυτό που με γεμίζει δύναμη και επιμονή είναι η ευγνωμοσύνη αλλά και η ευθύνη απέναντι στον κόσμο που με εμπιστεύτηκε να τον εκπροσωπώ. Και με αυτή την πυξίδα και αυτό τον προσανατολισμό πορεύομαι στον χώρο της πολιτικής, απ’ την πρώτη στιγμή που εκλέγηκα βουλεύτρια.

 

“Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού αποτελείται από γυναίκες, οι άντρες είναι εκείνοι οι οποίοι αναρριχώνται πιο εύκολα στην «πυραμίδα» καταλαμβάνοντας υψηλόβαθμες θέσεις”

 

Πιστεύετε ότι πλέον η γυναίκα στην εποχή που διανύουμε, έχει καταφέρει στην Κύπρο να κερδίσει τη θέση που της αξίζει στον επαγγελματικό στίβο ή ο δρόμος για την αποδοχή των γυναικών σε υψηλές θέσεις είναι ακόμα δύσκολος;

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Όπως καταδεικνύεται μέσα από τους αριθμούς ο δείκτης ισότητας των φύλων κατατάσσει την Κύπρο στην 22η θέση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Πώς μπορεί πραγματικά μια κοινωνία που θέλει να σέβεται το κράτος δικαίου και τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, εν έτει 2023 ν’ ανέχεται να εκλείπει από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων το 50% του πληθυσμού της; Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού αποτελείται από γυναίκες, οι άντρες είναι εκείνοι οι οποίοι αναρριχώνται πιο εύκολα στην «πυραμίδα» καταλαμβάνοντας υψηλόβαθμες θέσεις με το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό χάσμα να συνεχίζει να υφίσταται και τα ποσοστά φτώχιας και ανεργίας των γυναικών να παρουσιάζονται διαχρονικά μεγαλύτερα.

Χρειάζονται δυναμικά και αποφασιστικά μέτρα, αλλιώς ούτε στα επόμενα 200 χρόνια δεν θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη μιας κοινωνίας που θα προάγει την ισότητα. Χρειάζεται να κάνουμε τομές και να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε άμεσες και αποτελεσματικές πολιτικές, μέσα από την κατάρτιση ολιστικών στρατηγικών και κυρίως μέσα από την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών ούτως ώστε να την έχουμε σύμμαχο σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που έχουμε θέσει ως προτεραιότητα μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων -με νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και μέσα από την αξιοποίηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης- τα θέματα ισότητας, τα θέματα ενδυνάμωσης των γυναικών, τα θέματα συμμετοχής των νέων ανθρώπων. Είναι σημαντικό ωστόσο να γίνουν κι άλλα βήματα να υπάρξουν υποδομές και οριζόντια προσέγγιση με δυναμικά μέτρα όπως είναι για παράδειγμα οι ποσοστώσεις, η ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης στον προϋπολογισμό. Έμφαση επίσης χρειάζεται να δώσουμε στην αποτελεσματική εφαρμογή σχεδίων για τη δημιουργία επαρκών δομών με στόχο τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την ιδιωτική ζωή. Προβάλλει μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο και επιβάλλεται να το κερδίσουμε.

 

“Εύχομαι όλες οι γυναίκες να ονειρεύονται, να έχουν φιλοδοξίες και να διεκδικούν όσα τους αξίζουν. Οι αλλαγές δεν έρχονται από μόνες τους”

 

Μπορείτε να μας μιλήσετε για μια γυναίκα που σας έχει εμπνεύσει;

Μπορώ να σας μιλήσω για το πρότυπο της γυναίκας που με εμπνέει. Πρόκειται για τη γυναίκα η οποία θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Τη γυναίκα η οποία παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε ένα ομολογουμένως ανδροκρατούμενο σύστημα και κοινωνία φροντίζει καθημερινά να ισορροπεί και να βρίσκει το μέτρο ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική της ζωή. Τη γυναίκα η οποία δεν σταματά να διεκδικεί ισότητα και ίσες ευκαιρίες για την κοινωνία που θέλει και οραματίζεται, για το κράτος δικαίου που θέλει να προστατεύσει. Αυτή είναι η γυναίκα που με εμπνέει καθημερινά και μου θυμίζει και τη δική μου προσωπική ευθύνη. Να βγαίνουμε μπροστά με θάρρος και αποφασιστικότητα για αυτά που πιστεύουμε και να θέλουμε με συλλογικότητα να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τι θα θέλατε να ευχηθείτε στις γυναίκες όλου του κόσμου;

Να ονειρεύονται, να έχουν φιλοδοξίες και να διεκδικούν όσα τους αξίζουν. Οι αλλαγές δεν έρχονται από μόνες τους. Συνεπώς εάν θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια για την Κύπρο του αύριο θα πρέπει να συμμετέχουμε και να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών. Να οραματιζόμαστε τη νέα εποχή που θέλουμε. Και να μην το βάζουμε κάτω.

Advertisement

Top Stories

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK