MC MEDIA NETWORK

Friday, 31 March
Advertisement

5 ταλαντούχες γυναίκες μας μιλούν με αφορμή την επικείμενη Ημέρα της Γυναίκας

Advertisement

Γυναίκες μοναδικές, ανάμεσά μας!

5 δυναμικές, χαρισματικές και επιτυχημένες γυναίκες, μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους με αφορμή την επικείμενη την Ημέρα της Γυναίκας, μέσα από 3 ερωτήσεις.

Κωνστάντια Δημητριάδου, PR & Media Expert, Director στην Cal Creative Communication

- Advertisement -

Τι σημαίνει για εσάς η ημέρα της γυναίκας;

Η ημέρα αυτή, είναι εδώ για να μου θυμίζει διάφορα: πρωτίστως, το πόσο τυχερή είμαι, που είμαι γυναίκα. Είναι εδώ, για να μου θυμίζει τους αγώνες που έγιναν πριν από εμάς για εμάς και φυσικά για να με κάνει να αναλογίζομαι το μερίδιο της δικής μας ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές γυναικών. Οφείλουμε να τους αφήσουμε κάτι καλύτερο. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα χρειαζόμαστε μεγάλη εκπαίδευση σε θέματα ισότητας των δύο φύλων.

Έχετε ένα πρότυπο γυναίκας;

Δεν έχω πρότυπο γυναίκας. Θαυμάζω γυναίκες που καταφέρνουν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις μεγάλες προκλήσεις και τους πολλαπλούς ρόλους. Γιατί πραγματικά, αν με ρωτάτε, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα το 2022;

Σημαίνει να αγωνίζεσαι καθημερινά για να τα προλάβεις όλα. Σημαίνει να παλεύεις για να είσαι μαμά, καριερίστα, σύντροφος και φίλη, την ίδια στιγμή. Σημαίνει να έρχεσαι ακόμα αντιμέτωπη με το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια», πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να υφίσταται το 2022. Και είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός σε κάθε γυναίκα. Οφείλει για παράδειγμα, να ενισχύσει και να επεκτείνει τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου και να μας απαλλάξει από τέτοιου είδους διλήμματα. Τέλος, το να είσαι γυναίκα το 2022, σημαίνει και ότι πρέπει να αναλογίζεσαι το δικό σου μερίδιο ευθύνης και να κάνεις ό,τι μπορείς, ώστε να αλλάξουν κάποια δεδομένα. Μιλώντας για τον εαυτό μου, η ομάδα μου στο γραφείο αποτελείται σε ποσοστό της τάξης του 88,9% από γυναίκες. Πράξεις λοιπόν! Αυτό νιώθω ότι πρέπει να κάνουμε όλοι, ο καθένας όσο περνά από το χέρι του, ώστε να απαλλαγούμε επιτέλους από στερεότυπα, αντιλήψεις και διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

 

Δρ. Ηλιάνα Στρούθου, Πλαστικός Χειρουργός

Τι σημαίνει για εσάς η ημέρα της γυναίκας;

Η μέρα την γυναίκας είναι μέρα αφύπνισης και σεβασμού προς όλους τους αγώνες των γυναικών που τον 19ο αιώνα βίωναν απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες, και όχι μόνο, καθώς η γυναίκα ως φύση και ως προσωπικότητα δεν εισέπραττε το σεβασμό που απέκτησε με τα χρόνια. Χάρη στις γυναίκες αυτές και τις συνεχείς επαναστάσεις τους, ξεκινώντας από το 1857, αλλά και την πρόταση της Γερμανίδας Σοσιαλίστριας Λουίζε Τσίτς το 1910 για καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, επιτεύχθηκε να οριστεί σχεδόν ένα αιώνα μετά, στις 8 Μαρτίου 1977, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η 8η Μαρτίου αποτελεί λοιπόν μια ημέρα ορόσημο, μια ημέρα τιμής για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους σε ολόκληρη την υφήλιο. Η ισότητα των δύο φύλων, ταυτίζεται με τον συνεχή αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Μέρα ορόσημο λοιπόν, για όλες εμάς τις γυναίκες που τολμούμε να διεκδικούμε μια θέση ισάξια και επάξια σε τομείς που μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν ως ανδροκρατούμενοι!

Έχετε ένα πρότυπο γυναίκας;

Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλές γυναίκες που έχουν μείνει στη ιστορία για το έργο τους και την προσφορά τους. Μεγαλύτερο πρότυπό μου όμως είναι η ίδια μου η γιαγιά. Στα 97 της χρόνια, κουβαλώντας στην πλάτη της ιστορίες και διδάγματα ενός ολόκληρου αιώνα, γυναίκα αγνοουμένου με 8 παιδιά, 3 από τα οποία έχασε πρόωρα από την ανίατη νόσο, δοξάζει και εξυμνεί καθημερινά τον Κύριο που ζει και αναπνέει. Μια γυναίκα μαχήτρια, μια γυναίκα που δούλεψε σκληρά στην ζωή της, έχασε τα πάντα μετά τον πόλεμο, επιβίωσε στην προσφυγιά, κρατώντας όμως το ανάστημα της πάντοτε ψηλά, γεμάτη περηφάνια και αγάπη για τα παιδιά της. Τα λόγια της λίγα αλλά πάντοτε σοφά, γνώστης της ιστορίας αλλά και της επικαιρότητας, με άποψη για τα σημερινά δρώμενα, αλλά και τα όσα έπονται. Μια γυναίκα βράχος, πηγή δύναμης και έμπνευσης για τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα της. Η δικιά μου αρχόντισσα, γιατί όπως είπε κάποτε και η ίδια «η αρχοντιά του ανθρώπου δεν μετριέται ούτε με χρήματα ούτε με στρέμματα γης, αλλά με βάση την καθαρότητα της ψυχής του».

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα το 2022;

To να είσαι γυναίκα το 2022 σημαίνει να είσαι σε θέση να αγωνίζεσαι για να αλλάξεις όσα σε ενοχλούν, ότι μπορείς να υψώνεις τη φωνή σου και να μην σκύβεις ποτέ το κεφάλι. Σημαίνει ότι μπορείς επιτέλους να ακουστείς, αλλά πάνω από όλα θα πει να μην είσαι μόνη! Θα πει ότι μπορείς να ακολουθείς και να διεκδικείς τα όνειρά σου και να βελτιώνεσαι καθημερινά, έχοντας πλέον πολλαπλούς ρόλους μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία ευρύτερα. Δεν είσαι απλώς σύζυγος και μάνα, είσαι μια γυναίκα με στόχους και οράματα.

 

Μαρία Έλληνα, Personal Trainer και συνιδιοκτήτρια του Fit2ThePoint Fitness Boutique & Rehad Studio

Τι σημαίνει για εσάς η ημέρα της γυναίκας;

Στις 8 Μαρτίου, η ημέρα της γυναίκας, είναι μια μέρα αφιερωμένη σε όλους τους αγώνες που έκαναν οι γυναίκες μέχρι σήμερα για να στείλουν το δικό τους μήνυμα υπέρ της ισότητας, της ελευθερίας και κατά των διακρίσεων. Από τις πιο σημαντικές μέρες στην ζωή μας, αφού κάποιες γυναίκες με θάρρος και αποφασιστικότητα έγραψαν ιστορία και έβαλαν γερά θεμέλια για τα δικαιώματα των γυναικών και την ίση μεταχείριση τους με το ανδρικό φύλο, κάτι το οποίο δεν ήταν πάντα δεδομένο, και δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι.

Έχετε ένα πρότυπο γυναίκας;

Δεν έχω μόνο μια γυναίκα για πρότυπο. Είναι πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό που τις ενώνει είναι ότι υπερασπίζονται καθημερινά τα δικαιώματα των γυναικών. Κάποιες γυναίκες που θαυμάζω είναι η Michelle Obama, η Malala Yousafzai και η Oprah Winfrey.

Θαυμάζω όμως και όλες τις γυναίκες που παλεύουν καθημερινά να βρουν ισορροπία μεταξύ οικογένειας και καριέρας, και μπορούν να είναι ταυτόχρονα σωστές μητέρες και σύζυγοι και επιτυχημένες στην δουλειά τους.

Θαυμάζω όλες τις γυναίκες που διαπρέπουν σε ανδροκρατούμενους κλάδους και μας θυμίζουν καθημερινά ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να καταφέρουμε.

Θαυμάζω όλες τις γυναίκες που παίρνουν και το ρόλο του πάτερα στην οικογένεια, και έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με όλες τις δυσκολίες και τα ταμπού της κοινωνίας.

Επίσης, θαυμάζω και όλες αυτές που υψώνουν ανάστημα και έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Γυναίκες που μιλούν όταν βλέπουν ή όταν δέχονται βία και κακοποίηση, που αντιδρούν όταν κάτι τους ενοχλεί. Και όλες αυτές που προσφέρουν αγάπη και βοήθεια απλόχερα χωρίς αντάλλαγμα.

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα το 2022;

Σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πολλά πράγματα μαζί. Μια γυναίκα σήμερα είναι ταυτόχρονα και μητέρα και σύζυγος και οικοκυρά και εργαζόμενη. Θα πρέπει να βρίσκει χρόνο για τον εαυτό της, να φροντίζει και να αγαπά το σώμα της. Να μην χάνει την θηλυκότητά της, αλλά και να επιμορφώνεται καθημερινά. Όλα αυτά μαζί με πολλές άλλες υποχρεώσεις, που οι γυναίκες σήμερα απέδειξαν ότι μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να φέρουν σε πέρας. Και είμαι περήφανη που υπάρχουν όλες αυτές οι γυναίκες στον κόσμο, για να μας θυμίζουν την δύναμή μας.

 

Ιουλιέτα Χριστοδούλου και Τατιάνα Πίσινου, Ιδιοκτήτριες του Enso Vegan Lifestyle Bar

Τι σημαίνει για εσάς η ημέρα της γυναίκας;

Τώρα που έχουμε ωριμάσει αρκετά, η ημέρα της γυναίκας είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για εμάς όσο αφορά την δύναμη που έχουν οι γυναίκες στην κοινωνία. Επίσης, είναι μια μέρα για να αναλογιστούμε και να θυμηθούμε όλες τις γυναίκες που επέζησαν, που άλλαξαν και που θα συνεχίσουν να αλλάζουν. Ακόμη, είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τις γυναίκες που στάθηκαν στη πρώτη γραμμή παλεύοντας για την ισότητα των δύο φύλων, φέρνοντας αλληλεγγύη, χρησιμοποιώντας φυσικά, πνευματικά και εικονικά μέσα. Ακόμη, αποτελεί υπενθύμιση για τις προσπάθειες που απομένει να κάνουμε για τις γυναίκες που μέχρι και σήμερα δεν εισακούονται, κακοποιούνται, και αποκόπτονται από τα πολιτικά και άλλα τους δικαιώματα.

Έχετε ένα πρότυπο γυναίκας;

Δεν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε μόνο ένα πρότυπο γυναίκας, εφόσον οι γυναίκες που μας ενέπνευσαν με το πέρασμα του χρόνου είναι πολλές. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Rosa Parks, έκφρασε τις απόψεις της χωρίς ενδοιασμούς και αρνήθηκε κάθε δυσκολία και εκδιωγμό αλλάζοντας την ζωή χιλιάδων γυναικών.
  • Marie Currie, κέρδισε 2 βραβεία
  • Princess Diana, ένας μοναδικός συνδυασμός δύναμης και ευαισθησίας.
  • Oprah Winfrey, δυναμική, έξυπνη, χαρισματική. Αγκαλιάζει την ζωή που της δόθηκε στο έπακρο, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, γενιάς και απόψεων.
  • Michele Obama: έκανε τόσα πολλά για να δώσει στις γυναίκες δύναμη, συμμετέχοντας σε φιλανθρωπίες και οργανισμούς.
  • Ruth Bader: υπήρξε ανώτατη δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αμερικής.
  • Dominique Grenn: Γαλλίδα chef με δύο βραβεία Michelin.

Και άλλες πολλές!

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα το 2022;

Να είσαι γυναίκα το 2022, σημαίνει να ζεις με βάση τις δικές σου αξίες, έχοντας την δύναμη να κάνεις την αλλαγή που θες ως γυναίκα. Θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε μια κομβική χρονική περίοδο, όπου οι γυναίκες έχουν την δική τους φωνή και αναγνωρίζονται μέσα από δικές τους μορφές δημιουργικής έκφρασης, είτε είναι μέσα από την δουλειά τους, είτε μέσω των πιστεύω και των αξιών τους ή μέσω της τέχνης, της επιστήμης και του αθλητισμού. Πιστεύουμε ότι, το να είσαι γυναίκα το 2022 είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο. Προσωπικά, για εμάς σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να απολογείσαι για τις ιδέες σου, να ξεπερνάς τα όριά σου, να έχεις την δική σου φωνή και να μπορείς να αποδείξεις ότι, ασχέτως εάν το φύλο είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας, δεν θα έπρεπε η κουλτούρα να περιορίζει τον τρόπο που «πρέπει» να είναι οι γυναίκες.

Advertisement

Top Stories

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK