MC MEDIA NETWORK

Sunday, 28 April
Advertisement

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης: Τι ισχύει για μάσκες και τα ψώνια που μεταφέρουμε σπίτι

Advertisement

Εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας και η Κύπρος ζει στον «ρυθμό» του κορωνοϊού. Αντιμέτωποι πλέον με πρωτόγνωρες καταστάσεις καλούμαστε να τηρούμε τα διατάγματα της Κυβέρνησης, ενώ οι ειδικοί δίνουν αγώνα δρόμου έτσι ώστε να «δαμάσουν» τον ιό.

Αποτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας του κορωνοϊού στην χώρα μας, κάνει μέσω της Cyprus Times o Καθηγητής Μικροβιολογίας – Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης.

- Advertisement -

Μιλώντας στην Cyprus Times και στην δημοσιογράφο Μικαέλλα Κουλέ, ο Δρ. Καραγιάννης, αναφέρει ότι «τα νούμερα μας είναι σταθερά προς το παρόν, κατά πόσο είναι δείγμα ότι επιπεδοποιείται η καμπύλη αυτό δεν το ξέρουμε σίγουρα. Αυτό θα φανεί, και αν παραμείνουν σταθερά τις επόμενες ημέρες, σημαίνει ότι σταθεροποιούμαστε».

«Πονοκέφαλος» οι ασυμπτωματικοί… Τι στοχεύουμε με την τυχαία δειγματοληψία;

Ερωτηθείς ο Δρ. Καραγιάννης κατά πόσον η τυχαία δειγματοληψία που ανακοινώθηκε δια στόματος του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, θα βοηθήσει στον εντοπισμό ασυμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, υπογράμμισε ότι «θα γίνει ευρεία δειγματοληψία και οι 20 χιλιάδες που ανακοινώθηκαν είναι ακριβώς για να δούμε τι πρόβλημα υπάρχει στην κοινότητα. Κατά πάσα πιθανότητα εκείνοι που είναι έξω δεν έχουν συμπτώματα για να ζητήσουν βοήθεια, ή να τηλεφωνήσουν στους γιατρούς τους».

«Πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα, με τι αριθμό έχουμε να κάνουμε, ώστε όταν έρθει η στιγμή που θα μπορεί να χαλαρώσουν λίγο τα μέτρα, να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να μην υπάρχει έξαρση πάλι».

Οι ασυμπτωματικοί συμπλήρωσε ο Δρ.Καραγιάννης, μπορεί να μην είναι τόσο μολυσματικοί, όσο ένας που έχει συμπτώματα.

Όπως τόνισε ο Δρ.Καραγιάννης «η διαδικασία θα γίνει εντελώς τυχαία από δείγμα του γενικού πληθυσμού, ενώ από τις 20 χιλιάδες θα υπάρχει και στοχευόμενη δειγματοληψία, όπως στα νοσηλευτήρια και στην Εθνική Φρουρά, ίσως στο Αστυνομικό σώμα και σε υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, που πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν νοσούν».

«Υπό έλεγχο η κατάσταση»… Πότε θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων;

Ερωτηθείς ο Δρ. Καραγιάννης για την παρούσα κατάσταση και εάν μπορούμε να πούμε ότι είναι υπό έλεγχο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επισήμανε ότι «η κατάσταση προς το παρόν είναι υπό έλεγχο και θα παραμείνει υπό έλεγχο, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουμε. Μπορεί να έχουμε κρούσματα, αλλά δεν μπορούν να μας ξεφύγουν αφού γίνεται άμεση ιχνηλάτηση».

«Βλέπετε που ανακοινώνουμε κρούσματα απροσδιορίστου προέλευσης και την επόμενη ημέρα τα βρίσκουμε και έχουν συνδεθεί με κάποιο περιστατικό. Θα ανησυχήσουμε, εάν υπάρξουν αρκετά απροσδιορίστου προέλευσης» είπε.

Σε ερώτησή μας για το πότε προβλέπει ότι θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων ο Δρ. Καραγιάννης τόνισε ότι «αυτό είναι κάτι που θα υπάρξει πιθανόν προς το τέλος Μαΐου, και εάν αυτό γίνει εξαρτάται από την πορεία και το πώς θα συμπεριφερθεί η καμπύλη μας».

Χρήση μασκών ή όχι από όλο τον πληθυσμό;

Σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη «όπως λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν πρέπει να φοράνε όλοι τις μάσκες, το ίδιο υποστηρίζει και ο κ. Τσιόδρας στην Ελλάδα, εγώ αυτό που λέγω είναι ότι αυτό είναι κάτι που μπορούμε να μελετήσουμε στην περίοδο που θα χαλαρώσουμε τα μετρά, να χρησιμοποιούνται από όλους, έτσι ώστε εάν υπάρχει κάποιος ασυμπτωματικός να μην υπάρχει μετάδοση».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ή όχι επάρκεια στις μάσκες, ανέφερε ότι «δεν έχει επάρκεια προς το παρόν για όλο τον πληθυσμό, όμως υπάρχει στα νοσηλευτικά ιδρύματα και τους ασθενείς. Εάν αποφασίσουμε να τις φορούν όλοι τις μάσκες, τότε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει επάρκεια, αλλά και να τις φορέσουμε σε περίοδο που θα μας προστατεύουν. Ίσως εκείνοι που παν για ψώνισμα θα πρέπει να τις φοράνε».

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που πάει στην υπεραγορά ;

Μεγάλος λόγος έγινε και για το αν οι πολίτες θα πρέπει τελικά να πλένουν ή όχι τα προϊόντα που προμηθεύονται από τις υπεραγορές αλλά και τι πρέπει να κάνουν με αυτά όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Όπως είπε ο Δρ.Καραγιάννης μιλώντας στην Cyprus Times, «οι περισσότερες υπεραγορές δίνουν γάντια και έχουν αντισηπτικά, ενώ όταν φύγουν απτήν υπεραγορά οι πολίτες πρέπει να απολυμάνουν τα γάντια τους ξανά, ή καλύτερα να τα πετάξουν».

«Το ψώνισμα έχουμε πει ότι σαν κονσέρβες χάρτινα κουτιά κ.ο.κ. αν θέλουν να τους κάνουν σκούπισμα με βρεγμένο ρούχο και αντισηπτικό μπορούν, όπως και τα λαχανικά μπορούν να μπουν σε σαπουνόνερο και μετά να ξεπλυθούν καλά με νερό».

«Όσον αφορά τις τσάντες των υπεραγορών, μπορούν να τις πετάξουν με ασφάλεια στον κάδο και μετά να γίνει και απολύμανση των επιφανίων της κουζίνας» είπε.

Καταλήγοντας ο Δρ.Καραγιάννης υπενθύμισε στους πολίτες ότι τα ψώνια δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού όπως είπε, είναι η στενή επαφή με μολυσμένο άτομο, ή να αγγίξεις επιφάνειες που έχει ακουμπήσει κάποιος επανειλημμένα.

 

info: cyprustimes.com

Advertisement

Top Stories

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK