MC MEDIA NETWORK

Friday, 26 April
Advertisement

Mommy’s Journal: Παρακολούθησα μαθήματα τοκετού και φροντίδας για νεογέννητα

Advertisement

Μία αλλιώτικη, ξεχωριστή εμπειρία που δεν θα ξεχάσω…

Πώς πέρασαν 9 μήνες ούτε που το κατάλαβα… 9 μήνες πολύ διαφορετικοί, πρωτόγνωροι και με καινούργια δεδομένα!

- Advertisement -

Φτάσαμε όμως στην τελική ευθεία για να γνωρίσουμε την μικρή μας και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία ιδιαίτερη εμπειρία που ζήσαμε πρόσφατα.

Πριν από λίγο καιρό μαζί με το σύζυγό μου παρακολουθήσαμε μαθήματα τοκετού και φροντίδας για νεογέννητα, τα οποία προσφέρει η ιδιωτική Κλινική (ΙΣΙΣ) που είναι ο γιατρός μας και που θα γίνει ο τοκετός!

Ήταν μία πολύ ξεχωριστή και όμορφη εμπειρία που μας βοήθησε να μάθουμε tips για τον τοκετό, μας προετοίμασε για τις πιθανές εκδοχές τοκετού και μας καθοδήγησαν για τις πρώτες ημέρες στο σπίτι!

Σάββατο πρωί, ετοιμαστήκαμε για Λευκωσία. Στο αυτοκίνητο μουρμουρούσα συνεχώς, γιατί από τον ενθουσιασμό μου περίμενα πώς και πώς αυτή την ημέρα! Πρώτα μαζευτήκαμε όλοι στην αίθουσα για να γνωριστούμε, το κάθε ζευγάρι συστήθηκε και έπειτα η δασκάλα μας έκανε ένα μικρό πρόλογο για να αρχίσει το μάθημα.

Η υπεύθηνη του μαθήματος μας ήταν η κ.α Jannet Nissiphorou, η οποία μου έκανε τρομερή εντύπωση. Μία γυναίκα ευγενική, απλή, εξηγώντας μας με ένα χαρισματικό τρόπο χωρίς να σε κάνει να νιώσεις άβολα ούτε δευτερόλεπτο!

Το μάθημα κρατά συνολικά 4 ώρες, είναι χωρισμένο σε 3 ενότητες και μπορούν να το παρακολουθήσουν μέχρι 4 ζευγάρια!

Η πρώτη ενότητα του μαθήματος περιλάμβανε:

1. Συζήτηση για διάφορες εκδοχές τοκετού (φυσικός τοκετός, φυσικός τοκετός με επισκληρίδιο, καισαρική).

2. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να έχει μια κοπέλα για να καταλάβει ότι πλησιάζει ο τοκετός (σπάζουν τα νερά, συσπάσεις, πόνοι στην μέση/κοιλία, συσπάσεις Braxton Hicks, κολπικά υγρά με αίμα κλπ).

3. Τις επιλογές που μπορεί να έχει μια έγκυος καθ’ όλη την διάρκεια μέχρι να γεννήσει (ελευθερία κινήσεων, να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό για μείωση πόνου, ζεστό μπάνιο, περπάτημα κλπ).

4. Όταν γεννηθεί το νεογέννητο ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθείται από τον γιατρό, τις μαίες και τον παιδίατρο (κοπή ομφάλιου λώρου, ζύγισμα, ετοιμασία νεογέννητου, θηλασμός/τάισμα).

Στο δεύτερο μέρος ακολούθησε:

1. Εξιτήριο από το μαιευτήριο.

2. Μεταφορά στο σπίτι.

3. Ανάλογα με το χρονικό διάστημα/καιρικές συνθήκες ποιές θα πρέπει να είναι η θερμοκρασίες που πρέπει να υπάρχουν στα δωμάτια, θερμοκρασία μπάνιου, ρουχισμός.

4. Θηλασμός και διατροφή.

5. Περιποίηση νεογέννητου στο σπίτι.

Στο τρίτο και τελευταίο σκέλος του μαθήματος ακολούθησε η πρακτική:

1. Μαμάδες και μπαμπάδες έκαναν εξάσκηση για αλλαγή πάνας.

2. Πώς να ντύνουν και ετοιμάζουν το μωράκι στην αλλάχτρα.

3. Διαδικασία μπάνιου και ετοιμασία φαγητού και ύπνου.

Στο τέλος όλες οι μανούλες πήραμε απο μία μεγάλη μπάλα(fit ball) και μας έδειξε η instructor κάποιες ασκήσεις για ασκήσεις ανακούφισης, ασκήσεις για να ενδυνάμωση των μυών της πυέλου (γνωστές και ως ασκήσεις του Kegel) έτσι ώστε να βοηθήσει στο φυσικό τοκετό, αναπνοές απο το διάφραγμα και μας έδωσαν ένα πολύ χρήσιμο goody bag με προϊόντα από διάφορες εταιρίες για τα μωράκια μας (κρεμούλες, λοσιόν, λαδάκια, αφρόλουτρα και βρεγμένα μαντηλάκια).

Προσωπικά σαν μέλλουσα μανούλα βρήκα το μάθημα αυτό πολύ κατατοπιστικό, μάθαμε και οι δύο σαν νέοι γονείς λεπτομέρειες που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες και θα νιώθουμε περισσότερη σιγουριά!

Μου έκανε ακόμα εντύπωση ότι μέσα σε ένα μάθημα υπήρχαν 8 διαφορετικά άτομα, 4 διαφορετικές οικογένειες, είτε περιμένοντας 1 μωράκι είτε δίδυμα, όλοι τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, ο καθένας με τις δικές του ανησυχίες και προβληματισμούς, όμως ήμασταν όλοι εκεί για τον ίδιο λόγο.

Αν έχετε αυτή την δυνατότητα να παρακολουθήσετε τέτοια μαθήματα σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Εκτός των άλλων είναι και μία ευκαιρία για το ζευγάρι να περάσει μια όμορφη εμπειρία μαζί! Εμείς περάσαμε υπέροχα, γελάσαμε, μάθαμε και κρατήσαμε αναμνήσεις για να λέμε στην μικρή μας!

Μέχρι την επόμενη φορά…
Φιλιά απο εμάς
ΧΟΧΟ

Follow her @andreanicolaoupanayi

Advertisement

Top Stories

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK