MC MEDIA NETWORK

Saturday, 20 April
Advertisement

Mommy’s Journal: Γιατί πρέπει να ντρέπομαι να κυκλοφορήσω αν το παιδί μου κλαίει;

Advertisement

Γράφει η Άντρεα Νικολάου-Παναγή

Ακόμα μία δύσκολη ημέρα!

- Advertisement -

Και προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να ηρεμήσω τη μικρή μου γιατί αυτά τα δοντάκια δεν μας αφήνουν σε ησυχία. Εδώ και αρκετές εβδομάδες μας ταλαιπωρούν ασταμάτητα!

Σε αυτό το Blog ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα περιστατικό το οποίο με έκανε να προβληματιστώ αρκετά!

Όλες μας έχουμε βρεθεί σε μία κατάσταση στην οποία το μωρό μας γίνεται αρκετά δύστροπο και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος «επικοινωνίας»… ενώ καταλαβαίνουν τα πάντα, όταν η ιδιοτροπία και το ξέσπασμα κτυπήσει κόκκινο, κάπου χάνεται η συγκέντρωση και ειδικά όταν δεν μιλούν, ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε τι θέλουν είναι το κλάμα και το «Μαμαααααααα».

Πήρα τη μικρούλα για ψώνια, ενώ πασχίζω με όλο μου το «είναι» να την κρατήσω απασχολημένη (το ξέσπασμα γίνεται όλο και πιο έντονο), κοιτάζω στον απέναντι διάδρομο, μία γυναίκα με δύο παιδάκια να με κοιτάζουν επίμονα! Της χαμογελάω ευγενικά! Βλέπω ζωγραφισμένο στο πρόσωπο της αίσθημα ενόχλησης!!! Μέσα μου, για ένα δευτερόλεπτο ένιωσα ντροπή και αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να αφήσω το καρότσι μου και να φύγω!

Εκείνη τη στιγμή όμως συνειδητοποίησα πως ΔΕΝ έκανα κάτι λάθος! Γιατί πρέπει να ντρέπομαι να κυκλοφορήσω αν το παιδί μου κλαίει; Επειδή έχει μία κακή ημέρα; Γιατί να καταδικάσω τον εαυτό μου για μία κακή στιγμή; Γιατί πρέπει να ενδώσω στην «πίεσή» του κοινωνικού συνόλου; Γιατί να νιώθω ότι δεν είμαι σωστή προς το παιδί μου; Γιατί πρέπει να αμφιβάλλω για τις δικές μου ικανότητες;

Μανούλες μου… Αφήστε τα «ΠΡΕΠΕΙ» και τα «ΓΙΑΤΙ».

Τα μωρά έχουν τις εύκολες και τις δύσκολες τους ημέρες! Οι φωνές και τα νεύρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ! Όσο δύσκολη απαιτητική και εξαντλητική και να ήταν η ημέρα μας, εκείνη τη στιγμή που το παιδάκι μας δεν βλέπει καθαρά, το μυαλό του θολώνει και αντιδρά με εκρηκτική συμπεριφορά, μην χάσεις την ψυχραιμία σου και προσπάθησε να θέσεις τα όρια σου.

Μία βοηθητική λύση όταν το παιδί μας (ανεξαρτήτως ηλικίας) περνά από ένα ξέσπασμα ή μια έκρηξη θυμού, είναι να δώσουμε στο παιδί την απόφαση της επιλογής! «Θα ήθελες να σε πάρω αγκαλιά» ή «θα προτιμούσες να ηρεμήσεις μόνος σου;».

Πολλές φορές η αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά είναι βάλσαμο! Είναι ο χώρος που προσφέρει ασφάλεια, που θα ηρεμήσει όλη αυτή την σύγχυση!

Άλλη επιλογή είναι να επισημάνουμε στο παιδί μας τα συναισθήματα που νιώθει εκείνη την στιγμή για να μπορέσει να κατανοήσει την κατάσταση!

Μπορείς επίσης να ακολουθήσεις την στρατηγική καθοδήγησης έτσι θα πάρει την επιλογή από μόνο του το παιδί!

Για εμάς τις μανούλες που έχουμε όμως πιο μικρά μωράκια που δεν μιλούν ακόμα, οι επιλογές είναι οι πιο συνηθισμένες:

  1. Να κοιτάξουμε αν το μωράκι μας πεινά ή διψά
  2. Μπορεί να χρειάζεται ύπνο
  3. Ελέγχουμε την θερμοκρασία αν ζεσταίνεται/ κρυώνει
  4. Αλλαγή πάνας
  5. Πονόκοιλος (ή πόνος σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος)
  6. Αν είναι σε φάση που βγάζει δοντάκια έχουμε μαζί μας μασητικό, τζελ ή αν είναι στους μήνες που καταναλώνει στερεά τροφή κάποιο μπισκοτάκι ή φρούτο!

Να θυμάσαι μανούλα μου δεν είσαι μόνη σου! Όλες μας έχουμε ζήσει μία στιγμές αδυναμίας που ενώ λιώναμε  στην κούραση, η υπομονή μας έφτανε κόκκινο!

Πάρε δύο βαθιές ανάσες, κράτα το μωράκι σου αγκαλιά και αναθεώρησε!

ΥOU GOT THIS

Μέχρι την επόμενη φορά..

Φιλιά από εμάς

ΧΟΧΟ

Άντρεα Νικολάου-Παναγή (Follow her @andreanicolaoupanayi)

 

Advertisement

Top Stories

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK