MC MEDIA NETWORK

Friday, 19 April
Advertisement

Πώς να μην φρικάρεις στο γιορτινό τραπέζι!

Advertisement

Γράφει η Μαλού Λαρσινού

Story of my life θα μου πεις. Μα δεν είναι εντελώς παράδοξο;

- Advertisement -

Να περιμένεις όλο τον χρόνο να έρθουν οι γιορτές για να ευχαριστηθείς, τις δίπλες, τους κουραμπιέδες, τα γεμιστά μελομακάρονα. Μην πω για τα σπιτικά φαγητά και τους ατελείωτους μπουφέδες που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις! Και φτάνουν οι γιορτές και αντί να το ευχαριστηθείς, σε πιάνει άγχος.

Υπάρχουν τρόποι να μην φρικάρεις στο γιορτινό τραπέζι. Και είναι και εύκολοι! Γιατί; Γιατί αυτό το άγχος και ο πανικός δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παιχνίδι του μυαλού… 🤪

  • Αντιμετώπισε το φαγητό σαν απλά συστατικά

Αν η στέρηση σου σε έχει κάνει να βλέπεις την στολισμένη Πάβλοβα σαν κάτι θεϊκό ή την γαλοπούλα σαν τον πυρήνα ενέργειας που περιμένεις, απλοποίησε την σκέψη σου. Το φαγητό δεν είναι τίποτα άλλο από συστατικά και ουσίες, που μπήκαν στην κατσαρόλα. Είναι ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, κλπ. Θα εκθείαζες ποτέ τόσο πολύ ένα ιχνοστοιχείο; Δεν νομίζω!

  • Μην (ξανά)πας πεινασμένη στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Όλες το έχουμε κάνει κάποια στιγμή. Μιλάω για αυτήν την νηστεία, στα όρια της λιμοκτονίας πριν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αν ακολουθήσεις αυτήν την τακτική, θα φτάσεις στο γεύμα και από την πείνα σου θα φας 3 φορές πάνω από αυτό που θέλεις (και αντέχεις!!!). Κατανάλωσε τα γεύματα σου κανονικά, όπως θα έκανες για κάθε άλλη μέρα. Στο ορκίζομαι, θα φτάσει η ώρα του τραπεζιού και θα είσαι εξαιρετικά ψύχραιμη & σε επικοινωνία με το σώμα σου.

  • Αυτό το φαγητό είναι στην διάθεση σου, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Πολλές φορές μας πιάνει μια τρέλα να τα φάμε όλα γιατί έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε την ευκαιρία να φάμε αυτό το φαγητό μόνο την συγκεκριμένη μέρα. Since when?! Σκέψου πως μπορείς να ζητήσεις όποια άλλη μέρα θέλεις από την γιαγιά σου, την μαμά σου, την θεία σου, να σου φτιάξουν το φαγητό που τόσο αγαπάς. Ίσα ίσα θα πετάξουν την σκούφια τους!

  • Έχεις τον απόλυτο έλεγχο

Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις, να σου θυμίσω πως το φαγητό δεν πηδάει από το πιάτο και μπαίνει στο στόμα σου με την βία. Εσύ αποφασίζεις και επιλέγεις τι θα φας, πότε και πόσο θα φας. Τρόπος-εγγύηση που έχω να σου προτείνω για να το πετύχεις αυτό είναι να κάνεις πρακτική την ενσυνείδητη διατροφή.

  • Φάε ενσυνείδητα – Παύση & Παρατήρηση

Μαθαίνοντας να τρως ενσυνείδητα, αφήνεις στην άκρη τις τύψεις και τις ενοχές γύρω από το φαγητό. Μάλιστα έρευνες δείχνουν πως με τη μέθοδο της ενσυνείδητης διατροφής μετριάζεται η αγωνία της ποσότητας και αυξάνετε το επίπεδο απόλαυσης του φαγητού.

Μερικές τεχνικές για να φας ενσυνείδητα:

  • Πριν ξεκινήσεις πάρε 3 βαθιές ανάσες και έλεγξε το στομάχι σου για σημάδια πείνας ή κορεσμού
  • Αξιολόγησε το φαγητό σου (είναι τόσο γευστικό όσο το περίμενες?, ποια είναι η υφή του;)
  • Μάσησε αργά με ηρεμία
  • Κατά την διάρκεια του γεύματος, ερεύνησε την πείνα σου, ειδικότερα στη μέση πριν τελειώσεις
  • Απόλαυσε κάθε σου μπουκιά & ευχαρίστησε το σώμα σου που σου δίνει την ευκαιρία να γευτείς και να επωφεληθείς από το φαγητό σου

Και τέλος, μην ξεχνάς, ότι και να φας παραπάνω ΤΙ ΕΓΙΝΕ; Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί; Να παχύνεις; Στο υπογράφω πως ένα μεγάλο γεύμα δεν θα κάνει καμία διαφορά. Το φαγητό είναι ευχαρίστηση, είναι απόλαυση, είναι δεσμός με τους αγαπημένους μας. Μην αφήνεις το μυαλό σου να σου καταστρέψει αυτές τις τόσο όμορφες στιγμές.

Καλά Χριστούγεννα αγαπημένη μου! 🎄🎅🏻

Xxx

Μαλού @maloularsinou

Advertisement

Top Stories

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

MC MEDIA NETWORK